Kako s pomočjo influencer marketinga povečati prodajo?

Influencer marketing v praksi:
study case kampanje za brezžične slušalke 2019
Kaj je influencer marketing?

Influencer marketing je odnos med znamko/podjetjem in influencerjem. Influencer promovira produkte ali storitve podjetja preko svojih družbenih omrežij, kot sta na primer Instagram in YouTube. Influencer se sam odloči, kako bo produkt ali storitev predstavil svojim sledilcem, pri tem pa je pomembno, da ohranja svojo avtentičnost.

Zakaj je influencer marketing tako pomemben?

Včasih so oglaševalci lahko nagovarjali le velika občinstva preko plakatov in oglasov na televiziji in radiu. Danes imamo zaradi pojave interneta možnost, da izbiramo med vsebinami, ki jih želimo gledati, oglaševalci pa s tem možnost, da izbiramo občinstva, ki jih želimo targetirati. Potrošniki postajajo vedno bolj skeptični glede produktov, ki jih na različne načine oglašujejo podjetja, grajenje zaupanja pa je ključnega pomena. Influencer marketing omogoča, da znamka lahko promovira svoj izdelek prek nekoga,ki ima za seboj skupnost, ki mu zaupa.

Na kaj moramo biti pozorni pri influencer marketingu?

Za razliko od ostalih oglaševalskih praks je potrebno veliko zaupanja med podjetjem in influencerjem. Kljub temu da se med podjetjem in influencerjem po navadi podpiše pogodba o sodelovanju, je pomembno, da podjetje skrbno izbira, s kom bo sodelovalo in da se influencer ter njegove vsebine skladajo z vizijo podjetja in sporočilom, ki ga želijo prenesti na svoje potencialne potrošnike.

Tudi v podjetju PJU d.o.o. smo se poslužili oglaševanja s pomočjo influencer marketinga, saj se zavedamo, kako pomembno je graditi skupnost strank, ki nam zaupajo in verjamejo v kvaliteto naših izdelkov. S pomočjo slovenskih influencerjev smo tako izvedli uspešno marketinško kampanjo, s katero smo promovirali trenutno enega izmed naših najbolj prodajanih produktov, brezžične slušalke.

Kako poteka influencer marketing v praksi?

V začetku oktobra smo na Influee platformi izpeljali kampanjo za novo generacijo brezžičnih slušalk. Kampanja se je začela 7. oktobra in trajala do 22. oktobra in je potekala izključno na družbenem omrežju Instagram. S kampanjo smo želeli poudariti prednosti brezžičnih slušalk, njihovo funkcionalnost in prefinjen izgled, ki ga ponujajo uporabniku.

“Z našo kampanjo smo želeli doseči predvsem Slovence med 18. in 34. letom, tako moške kot ženske. Tudi to je bil eden izmed kriterijev, ki smo ga upoštevali pri izbiri influencerjev.”
Katere kriterije smo upoštevali pri izbiri influencerjev?

Na kampanjo, ki smo jo objavili na Influee aplikaciji, se je prjavilo 52 slovenskih influencerjev, od tega pa smo jih po naših kriterijih izbrali 20. Pri izbiri influencerjev smo upoštevali predvsem dva kriterija:

  • influencer je moral imeti na Instagramu več kot 3000 sledilcev, od tega jih je morala biti večina iz Slovenije;
  • engagment rate (zadnjih 10 objav na Instagramu) je bil enak ali višji od 10%.

Z našo kampanjo smo želeli doseči predvsem Slovence med 18. in 34. letom, tako moške kot ženske. Tudi to je bil eden izmed kriterijev, ki smo ga upoštevali pri izbiri influencerjev. Budget za kampanjo je bil razdeljen na dva dela. Od tega je bilo 10% namenjenih nano influencerjem (tisti, ki imajo od 3000 do 10000 sledilcev) in ostalih 90% za mikro influencerje (tisti, ki imajo od 10000 do 50000 sledilcev).

Kako smo influencerjem pomagali, da so bile njihove objave vsebinsko ustrezne?

V kampanjo smo objavili tudi priporočila za objavljanje vsebin in s tem influencerjem pomagali, da bolje razumejo sporočilnost kampanje. To ponavadi naredimo tako, da v kampanjo vključimo brief z informacijami in smernicami za influencerja. V dotični kampanji smo želeli vsaj eno objavo na Instagramu, medtem ko pri objavah vsebin na Instagram story ni bilo omejitev. Pri slednjih nam je bilo pomembno le to, da vsebino influencer posname sam in da se vsebina ne ponavlja (repostanje objav oziroma naših fotografij torej ni bilo dovoljeno). Vedno priporočamo tudi, da se najprej objavijo story-ji, šele nato Instagram objava in ne v večjem razmaku od treh dni.

Kako merimo uspešnost influencer kampanj?

Vsak influencer dobi tudi svojo kodo za popust, ki jo lahko deli s svojimi sledilci, koda pa ponavadi prinaša 5-15% popusta na celoten nakup. Koda je eno od orodij, s katerimi merimo uspešnost influencerja ter kampanje na sploh. Koda je ponavadi aktivna dva do tri tedne oziroma po dogovoru z influencerjem.

Za vsakega influencerja ustvarimo tudi UTM link, ki ga uporabi za swipe up na Instagram story-jih, tisti, ki pa te možnosti še nimajo, pa link v času kampanje objavijo na svoj profil in svoje sledilce preusmerijo tja.

Rezultati kampanje

Od 20 sodelovanj je bilo uspešno zaključenih 16 sodelovanj.

S kampanjo je bilo doseženih več kot 120 000 ljudi, engagment rate pa je bil višji od 10%. Skupaj je bilo objavljenih približno 100 objav. Vsi so imeli uporabljene kode, nekateri so prodali tudi več kot 70 slušalk.

Cost per purchase (CPP) je bil nižji od 2,5 eur, ROAS pa približno 9.

Pridobljen UGC (User-generated content) pa smo uporabili za Facebook oglase, predvsem za retargeting kampanje. V kampanjah, kjer smo uporabili retargeting občinstvo in vsebino, ki so jo ustvarili influencerji, so se pokazali še boljši rezultati in večji ROAS.